Vlucht naar Brussel (BRU)
Reis comfortabel naar Brussel
Plan je een reis naar Brussel? Of het nu gaat om een vakantie of een zakenreis, je reist heel comfortabel aan boord van een van onze vliegtuigen. Comfortabele Economy Class stoelen zorgen ervoor dat je ontspannen, uitgerust en klaar voor je vakantie of zakelijke bijeenkomst in Brussel landt.
Ons professionele cabinepersoneel zorgt ervoor dat je reis naar Brussel ontspannen en comfortabel is. Ontdek onze menukaart met heerlijke gerechten die aangepast kunnen worden aan eventuele (dieet)wensen. Ons kindermenu bevat heerlijke gerechten voor de jongste passagiers.
Boek vandaag nog je vlucht naar Brussel. Kies op onze website uit het ruime aanbod en stem je reis af op jouw persoonlijke wensen en voorkeuren, vliegroute en budget. Ontdek vluchten met uniek comfort en vele voorzieningen op brusselsairlines.com en kom goed uitgerust in Brussel aan.
Een voordelige vlucht naar Brussel bieden we je aan.
*Let op: Om je een zo groot mogelijke keuze aan bestemmingen te kunnen bieden, worden sommige directe vluchten of aansluitende verbindingen op brusselsairlines.com uitgevoerd door onze partnerluchtvaartmaatschappijen, wat tot een andere vliegervaring kan leiden dan bij Brussels Airlines.
Naar Brussel vliegen: informatie en reistips
Brussel, de hoofdstad van België, telt bijna 180.000 inwoners. Als administratief centrum van de Europese Unie kent het een grote expatgemeenschap, waardoor het een echte smeltpot van culturen en nationaliteiten is. Het stadscentrum huist heel wat bezienswaardigheden en er zijn het hele jaar rond veel dingen te doen, waaronder wekelijkse bloemen- en vogelmarkten, het tweejaarlijkse bloementapijt, een bierweekend, en er worden ook regelmatig concerten en allerhande spektakels voor jong en oud georganiseerd.
Ontdek deze bruisende stad zelf en boek nu je vlucht naar Brussel met Brussels Airlines.
Wat te doen in Brussel
- De Grote Markt is het centrale plein van Brussel. Sinds 1998 staat de markt op de UNESCO Werelderfgoedlijst omwille van de fraaie gebouwen en authentieke gildehuizen rondom.
- Eén van de bekendste Belgische monumenten vind je op een boogscheut van de Grote Markt: Manneken Pis. Dit bronzen standbeeld, van net geen 60 cm, beeldt een plassend jongetje uit en krijgt op speciale gebeurtenissen verschillende kostuums aan.
- In het Heizelpark vond twee keer de wereldtentoonstelling plaats. Voor Expo ‘58 werd daar het Atomium gebouwd. Dit 102m hoge stalen bouwwerk bestaat uit 9 bollen, waarvan er 5 toegankelijk zijn voor het publiek. Je kan erin dineren, tentoonstellingen bezoeken en soms zelfs overnachten!
- Daarnaast vind je Bruparck, een pretpark voor families met als belangrijkste attractie Mini-Europa. Dit educatieve miniatuurpark toont de belangrijkste gebouwen en monumenten van de Europese Unie op een schaal van 1:25.
- Op de Heizel staat ook het Koning Boudewijnstadion, het grootste stadion van België. Voetbalfans volgen hier de thuiswedstrijden van het nationale elftal en de finale van de Belgische voetbalbeker. Ook de Memorial Van Damme, een prestigieuze internationale atletiekmeeting, vindt hier elk jaar plaats. Er worden ook concerten en andere evenementen georganiseerd.
- Het Koninklijk Paleis van België is waar de Koning van België werkt en mensen ontvangt. Het Paleis wordt jaarlijks opengesteld voor het grote publiek na de Nationale Feestdag op 21 juli tot begin september.
- De Koning van België en zijn familie wonen in het Kasteel van Laken, in het noordwesten van Brussel. Het Kasteel zelf is privédomein, maar de Koninklijke Serres en het schildersatelier van koningin Elisabeth kunnen wel elk jaar bezocht worden in de lente.
- Brussel heeft ook meerdere treinstations die het hele land bedienen. Daguitstappen met de trein naar het pittoreske Brugge of het historische Gent zijn de moeite waard.
Praktische informatie voor je reis
- Brussels Airlines vliegt van en naar Brussels Airport, de grootste Belgische luchthaven. Het treinstation Brussels Airport - Zaventem is rechtstreeks bereikbaar en brengt je in 17 minuten naar het stadscentrum. Met de bus ben je in 30 minuten in de Europese wijk. Ook taxi’s, Uber-chauffeurs en huurauto’s zijn een optie. De luchthaven Brussels South Charleroi Airport (CRL), die zich ongeveer 50 km ten zuiden van de Belgische hoofdstad bevindt, is de op een na grootste luchthaven van het land.
- Munteenheid : euro. Betaalkaarten worden zo goed als overal aanvaard en betaalautomaten zijn makkelijk beschikbaar in de hele stad.
- Telefoon en wifi: het landnummer voor België is +32. In veel restaurants, bars, cafés, metrostations en openbare parken vind je gratis wifi.
- Stopcontacten: de stopcontacten in België zijn geschikt voor stekkers van het type E en F. De standaard netspanning is 230 V en de standaardfrequentie is 50 Hz. Amerikaanse en Britse reizigers nemen best een reisstekker met spanningsomvormer mee.
- Reisinformatie: Europeanen hebben geen visum nodig. Inwoners van Australië, Canada en de VS mogen tot 90 dagen verblijven in België zonder visum.
Do’s en don’ts in Brussel
- In het stadscentrum zelf verplaats je je best met het openbaar vervoer. Trein, tram, bus en metro zijn beschikbaar. Metrokaarten vind je in de trein- en metrostations en in alle infopunten. Buiten de stad brengt de trein je het snelst naar alle uithoeken van België. Je kan natuurlijk ook een taxi nemen of een auto huren. Let op: Uber rijdt enkel in Brussel zelf.
- Koop je bus- of metrotickets altijd voor je opstapt, dan zijn ze goedkoper. Je treinticket moet je op voorhand kopen, anders komt er een boete bij.
- Om elkaar te begroeten geven Belgen elkaar een kus of een hand. Om iemand proficiat te wensen wordt er drie keer gekust.
- Er zijn meer dan 100 musea in Brussel, een volledig overzicht vind je op
- Met de Brussels Card krijg je 24u, 48u of 72u lang gratis toegang tot 39 musea en heb je recht op exclusieve aanbiedingen bij bezienswaardigheden, winkels, restaurants en bars.
- Wie wil shoppen in Brussel vindt in de Nieuwstraat alle bekende winkelketens. Ben je op zoek naar designer- en luxemerken? Dan kan je in de Louizalaan en de Antoine Dansaertstraat terecht.
- In de buurt van het Muntplein en de Beurs liggen talrijke bars waar locals na het werk ontspannen. Voor het meer Bohemian nachtleven moet je in Saint-Jacques zijn. Er zijn ook talrijke nachtclubs: FUSE, Bloody Louis, Spirito Brussels, ZODIAK, YOU night club.
Lokale uitdrukkingen & essentiële woordenschat
Brussel heeft twee officiële talen: Frans en Nederlands, toch zul je voornamelijk Frans horen. Door het internationale karakter van de stad, en de nabijheid van de Europese instellingen, zul je ook veel andere talen horen, waaronder Engels.
Culturele evenementen
- Circusfestival Hopla! vindt elk jaar plaats in de Paasvakantie.
- Tijdens de zomervakantie voorziet Brussels Beach aan het kanaal tal van activiteiten.
- In augustus kan je 10 dagen lang genieten van concerten en cultuur in het stadscentrum tijdens het Brussels Summer festival.
- Begin september vindt er op de Grote Markt van Brussel elk jaar het Belgian Beer Weekend plaats.
- De Nuit Blanche, op de eerste zaterdag in oktober, brengt moderne cultuur naar en in de stad - elke keer vinden er talrijke activiteiten plaats op ongewone locaties.
- Elk jaar vindt er een uitgebreide Kerstmarkt plaats in de stad tijdens de maand december.
- Om de twee jaar wordt er een prachtig bloementapijt op de Grote Markt geplaatst. Het is dan ook hét event dat je als toerist moet gezien hebben.
Wanneer reis je het best naar Brussel?
Brussel kent een gemiddeld zeeklimaat met koele zomers en gematigde winters. De herfst en winter zijn erg regenachtig en bewolkt met een gemiddelde temperatuur van 10°C tot net onder het vriespunt. Aan de kust ligt de temperatuur gemiddeld een 5-tal graden lager dan in het binnenland en het kan er erg winderig zijn. Op het einde van het jaar, is het weer vaak het koudste, met een week of twee kans op sneeuw. De warmste periode is meestal de maand juli, waar een hittegolf de temperaturen tot boven de 30°C kan duwen. Van mei tot september zijn de weercondities optimaal voor een bezoek aan de Belgische hoofdstad.
Wat te eten?
Wat de gastronomie betreft, zijn Belgen echte Bourgondiërs. Dagelijkse kost bestaat vaak uit eenvoudige, streekgebonden gerechten: worst met appelmoes en aardappelpuree, stoofvlees met frieten, asperges op Vlaamse wijze, mosselen met frieten, witloofrolletjes, … Een echte specialiteit is biefstuk met frietjes en mayonaise.
Daarnaast staat België vooral bekend voor de zoete delicatessen. Callebaut, Côte d’Or, Galler, Chocolade Jacques en Neuhaus zijn allemaal Belgische chocolademerken. Callebaut bouwde de grootste chocoladefabriek ter wereld in België en Neuhaus vond in 1912 de chocoladepraline uit in Brussel. Brussel staat daarnaast ook bekend omwille van de Brusselse wafel, die traditioneel warm gegeten wordt, bestrooid met poedersuiker.
En dan mogen we natuurlijk ook het Belgische bier niet vergeten. Al sinds de middeleeuwen bestaat er een heuse biercultuur in België. Er zijn meer dan 200 brouwerijen in België die verschillende honderden bieren brouwen. 60% van die productie wordt geëxporteerd naar het buitenland, de rest wordt geschonken in de talrijke cafés en gespecialiseerde biercafés. Het bekendste biercafé van Brussel is het Delirium Café, waar je meer dan 2000 verschillende bieren kan drinken.
België? Dat is de hele wereld op 31.000 km2
België heeft het allemaal: zee en bergen (nou ja, heuvels), een exquise keuken en een goed pak friet, Congolese ritmes en Belgische dance, middeleeuwse kunst en revolutionaire architectuur. En het bijzondere is: al dat moois ligt op minder dan één uur van elkaar!
Antwerpen, capital of cool
Antwerpen is een stad van trendsetters, zo is het altijd al geweest. De stijl van de stad toont zich in de architectuur (het treinstation en Havenhuis zijn fantastische voorbeelden), de museums (het MAS met haar prachtige 360°-zicht over de stad) en zelfs in het eten op je bord. Waar anders zou een chef met een handvol Michelin-sterren een luxe-frietkot openen? Inderdaad, in de Scheldestad.
Creativiteit was altijd al een deel van Antwerpen. In de 16e en 17e eeuw was Antwerpen de thuisstad van grootmeesters als Peter Paul Rubens en Anthony Van Dyck. Vanaf eind 20e eeuw was Antwerpen een inspiratiebron voor tonaangevende mode-ontwerpers als Dries Van Noten and Walter van Beirendonck. Naast de culturele agenda is ook het culinaire aanbod een troef. Antwerpen staat bekend voor haar uitstekende restaurants, bars en clubs. En dan is het woord 'winkelparadijs' nog niet gevallen. Mode- en andere winkels zwaaien elke eerste zondag van de maand de deuren open. Net zoals de Antwerpse diamanten, sprankelt de stad met een indrukwekkend aanbod aan architectuur: van middeleeuwse gebouwen tot Art Nouveau-bouwwerken tot het prachtig hedendaagse Havenhuis.
Onze tips:
- GASTRONOMIE Als je stadsbrouwerij De Koninck bezoekt, stap dan ook binnen in een van de etablissementjes op die stie. Chocolatier Jitsk creëert zoetigheden die heel de wereld al in vervoering brachten. De bijna iconische Kaasmeester Van Tricht heeft er een winkel en liefhebbers van een mals stukje vlees kunnen terecht bij rock 'n roll-slagerij Butcher's Store. Tel daarbij nog een bakkerij, fietswinkel en een kroeg om van een heerlijk fris 'Bolleke' te genieten en je krijgt al wat je hartje begeert.
- SHOP In Belgiës modehoofdstad, vind je haute couture op elke straathoek. Voor een route langs het allerbeste, begin in de Nationalestraat en trek richting Het Zuid.
- UIT De hippe creatievelingen vormen een ordentelijke rij voor café-bar Vitrin, in het trendy Zuid. Of trek naar Bar Palmier voor natuurwijnen, craft bier en elegante cocktails.
Gent, De hipsterhoofdstad van België
Wat Gent zo speciaal maakt? Simpel, de perfecte combinatie van respectabel oud en rebels nieuw! Hier rol je van het middeleeuwse Gravensteen zó het designmuseum binnen, kuier je van het experimentele graffitistraatje naar de statige Sint-Baafskathedraal waar het Lam Gods huist (behalve dat ene, gestolen paneel…). Hier smul je van trendy worsten en vul je de gaatjes met authentieke, zoete, Gentse neuzekes. Gent is volgens Lonely Planet ‘Europe’s best kept secret’ en daar zijn wij het volmondig mee eens!
Gent hoort volgens National Geographic bij de top drie van meest authentieke bestemmingen ter wereld. Ook de makers van de Lonely Planet plaatsten Gent in hun lijstje van "tien steden die je zeker moet gezien hebben". Verken je liever steden zonder de toeristische drukte dan is het hippe Gent zeker voor jou. De stad wordt geroemd voor haar briljante mix van historische en hedendaagse bezienswaardigheden. Hier vind je een van Europa’s mooiste panorama’s met waterlopen, torenspitsen en eeuwenoude herenhuizen. Toch is Gent geen ingeslapen stadje want het is namelijk Vlaanderens grootste universiteitsstad. Hier vind je tal van cafés, betaalbare restaurants en een nonchalante sfeer. Onder het waakzame oog van het Gravensteen huist de stad een operahuis, 18 musea, 100 kerken en meer dan 400 historische gebouwen. De meest bezochte site in Gent is het wereldberoemde polyptiek ‘Het lam Gods’ door Jan en Hubert van Eyck in 1432. Het veelluik hangt nog steeds op zijn originele locatie in de Sint-Baafskathedraal. Hoewel Gentenaars erg trots zijn op hun stad, zijn ze ook zeer bescheiden. Een van de redenen hiervoor, is misschien, omdat het zo lang heeft geduurd voor de wereld deze juweel van een stad heeft ontdekt.
Onze tips:
- GASTRONOMIE Geniet van gastronomie in een 16e-eeuwse kapel bij Holy Food Market. Hier vind je heerlijke street food met tal van vegetarische opties, Gent is dan ook de veggie-hoofdstad van Europa!
- SHOP Op zoek naar unieke vintage hebbedingetjes? Rond de Vrijdagsmarkt vind je heel wat leuke winkeltjes, ieder met hun eigen retrosfeertje.
- UIT Sip inventieve cocktails in de tijdloze cocktailbar Jigger's. Laat je verrassen door de mix van lokale en zelfgemaakte ingrediënten.
Brugge, De erfgoedhoofdstad
Het centrum van Brugge, omgeven door een bijna continue ring van kanalen, is het best bewaarde voorbeeld van het middeleeuwse Vlaanderen. Het stadscentrum is zelfs zo fotogeniek dat het bijna onmogelijk is een slechte foto te trekken van de stad. Je kan het makkelijk te voet verkennen maar ook per boot op de rustige kanalen of je kan ook per paardenkoets over de kasseiwegen rijden. Hoewel Brugge slechts een kleine stad is, zal je gemakkelijker meer dan een dag nodig hebben om de architecturale en artistieke wonders, folklore, chocolade- en kantwinkels, en lokale restaurants te ontdekken.
Het historische centrum van Brugge staat bovendien op de UNESCO werelderfgoedlijst, er hangt zelfs zo’n magische sfeer dat het net op een filmset lijkt. Wat ook het geval was toen de in 2008 uitgebrachte film In Bruges op locatie werd gefilmd in de stad. Deze film, met Ralph Fiennes en Colin Farrell in de hoofdrollen, vertelt het verhaal van twee huurmoordenaars die zich in de stad verbergen na een mislukte opdracht. In Brugges Gouden Eeuw, de 15de eeuw, regeerden de schone kunsten. In het zog van het Bourgondisch vorstenhuis, vestigden zich de grote Vlaamse Primitieven zoals Jan van Eyck en Hans Memling. Hun wereldvermaarde werken en die van andere vooraanstaande Vlaamse Meesters kan je bewonderen in het Groeningemuseum, het Sint-Janshospitaal, de Sint-Salvatorskathedraal en de O.L.V. Kerk.
Onze tips:
- GASTRONOMIE Bistro Bruut heeft een radicale facelift ondergaan; de dineerruimte combineert nu vintage industriële stijl lampenkappen met gerenoveerde houten tafels. De eerlijke Frans-Belgische keuken van Assiette Blanche is een hit bij de lokale chique bevolking.
- SHOP Familiebedrijf chocolatier Dumon vind je terug in een pitoresk winkeltje in de buurt van het Marktplein, terwijl BbyB chocoladecreaties van topchef Bart Desmidt in minimal Pantonestijl verpakkingen aanbiedt. Over smaak en kleur valt niet te twisten. Maar dat ze bij Goûts et Couleurs weten wat mooi is, staat vast. Meubelen van Hay, accessoires met Scandinavische of Belgische slag, degelijke retro ontwerpen en minihebbedingen waarmee jezelf of een ander plezier doet. Optiek Hoet: Designer, reclamemaker of mediamadam, geen hippe look is compleet zonder Hoet-bril. Hier vind je dan ook in huis ontworpen designklassiekers. Mode voor trendsetters. Populair over de hele wereld maar in Brugge geboren.
- UIT Gerenommeerd 't Brugs Beertje biedt 300 verschillende biersoorten aan waaronder Brugse Zot, van de officiële stadsbrouwerij. Comptoir des Arts is een hippe en sfeervolle jazzbar met open haard. De nieuwste hype in Brugge heet Groot Vlaenderen, een heerlijke en bijzonder elegante cocktailbar waar elke cocktail volgens de regels van de kunst en pal voor je neus gefabriceerd wordt.
Leuven, De hoofdstad van ideeën
Leuven is een veelzijdige stad. Je vindt er zowel eeuwenoud erfgoed, als kakelverse innovatie. Het Gotische stadhuis, gebouwd in de 15e eeuw, is een architecturaal pareltje. Hetzelfde kan gezegd worden over de vele Gotische en Barokkerken. De universiteit én de botanische tuin zijn de oudste in hun soort in België. En dan is er nog de iconische brouwerij Stella Artois. Die vertelt een verhaal van traditie en vakmanschap. Daartegenover staat de frisse wind die de vele studenten door de stad doen waaien. Die ervaar je vooral op de Oude Markt, het kloppend hart van het nachtleven.
Of je nu je dorst naar kennis, dan wel je eigenlijke dorst wil lessen: Leuven is er de ideale plek voor. Deze jeugdige stad, slechts een halfuurtje met de trein van Brussel, is de thuis van een van Europa's oudste universiteiten, de KU Leuven (°1425). Op elke Leuvense straathoek vind je een brokje geschiedenis. Een handvol studenten geniet zelfs het privilege om in zo'n stuk erfgoed te wonen: het 13e eeuwste Groot Begijnhof, erkend als UNESCO-werelderfgoed, wordt door studenten bewoond. En waar er studenten zijn, is er bier. Leuven is Belgiës brouwhoofdstad. Geen kleine verwezenlijking in een land dat honderden verschillende bieren produceert. Leuven is het hoofdkwartier van AB InBev, de grootste brouwerij ter wereld, beroemd voor zijn Stella Artois. De universiteit, een van de oudste en belangrijkste van Europa, heeft haar roots in eht hart van de stad. Haar historische en iconische aula's en gebouwen domineren tal van straten en pleinen. Tel daar nog eens de meer dan 40.000 studenten en docenten bij, en je weet dat Leuven en haar universiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Onze tips:
- GASTRONOMIE In Essencial, in het hartje van culinair Leuven, staat een jonge Vlaamse topchef aan het roer.
- SHOP Parijsstraat, Mechelsestraat en de Vismarkt: dé 'place to shop' voor wie het graag bijzonder en modieus heeft. Je vindt er tal van leuke boetiekjes, restaurants en culinaire winkels.
- UIT Proef Con Domus en Nostra Domus, bieren van thuisbrouwerij Domus.
Mechelen, De hoofdstad van diversiteit
Mechelen ligt binnen ieders handbereik, in het hart van Vlaanderen, precies tussen Brussel en Antwerpen. De treinrit tussen Brussels Airport en Mechelen duurt slechts 11 minuten! Alles in de stad ligt op wandelafstand. Je kan dus van het ene monument naar het andere hoogtepunt kuieren. Je botst er op historische gebouwen, een schat aan kunst en erfgoed en enkele uitzonderlijke ervaringen. Bovendien verwelkomen de Mechelaars je met open armen.
Het pittoreske Mechelen is klein in omvang, maar groot qua charme en geschiedenis. De stad is waarschijnlijk het meest bekend voor haar beiaardschool. Studenten van over heel de wereld zakken af naar Mechelen om er de iconische kerkklokken te leren bespelen. Zoek een leuk terrasje, bestel een streekbiertje en luister naar de verrukkelijke kerkklokkenmuziek die uit de hemel neerdaalt. Het is ontegensprekelijk een van de leukste belevenissen in Mechelen. Tegelijk bulkt de stad van knusse winkeltjes, autovrije gebieden en prachtige pleintjes vol erfgoed. De stad telt meer dan 330 geklasseerde gebouwen en monumenten. Maar liefst vijf ervan zijn door UNESCO erkend als werelderfgoed. Vanaf maart 2018 vind je daar het nagelnieuwe museum Hof van Busleyden. Dat nodigt je uit het leven tijdens het Bourgondische tijdperk te ontdekken, net als een duizelingwekkende selectie aan kunst uit de 14e tot de 16e eeuw. Al is Mechelen ook meer dan geschiedenis. Kinderen kunnen zich uitleven in het Speelgoedmuseum, Technopolis of Planckendael. Wie vooral van geest jong is, vindt in Het Anker een heerlijk oord, een van de oudste nog actieve brouwerijen van België.
Onze tips:
- GASTRONOMIE Brasserie Het Anker serveert klassieke gerechten, met bier bereid. Lam'eau, zet een klassieke Frans-Belgische keuken op tafel in een oude brouwerij, aan de oevers van de Dijle.
- SHOP Kaashandel Schockaert verkoopt bijna 300 verschillende kazen en is vooral beroemd voor zijn Gouden Carolus Brouwerskaas, gemaakt met het gelijknamige lokale en iconische bier.
- UIT Unwined is de soort wijnbar waar we van houden. Weldoordachte wijnkeuzes hebben hier geen snobistische bijklank. Een handige overzichtelijke tabel leert je welke wijn uit welk land komt en bij welke gelegenheid die best past.
Ieper, hoofdstad van de vrede
Ieper is een stad met een rijk en divers verleden. In de Middeleeuwen was het een bloeiend handelscentrum. De stad was een van de belangrijkste textielcentra in Vlaanderen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de charmante stad tot puin herleid. Dat maakt Ieper vandaag tot het centrum van Flanders Fields. In de statige Lakenhalle huist het vermaarde In Flanders Fields Museum en - vanaf de zomer van 2018 - het nieuwe Iepermuseum. Aan de Menenpoort ben je dagelijks getuige van een pakkende uitvoering van The Last Post, telkens om 20 uur. Verschillende andere museum, WWI-sites, kerkhoven en relieken in en rond Ieper vertellen de verhalen van een eeuw geleden, zodat we ze nooit zouden vergeten.
Het stadscentrum van Ieper huist evenzeer tal van gezellige cafeetjes en uitstekende restaurants, winkels en andere accomodaties. Je vindt er alles voor een onvergetelijk verblijf. Flanders Fields, ook bekend als de Westhoek, is waar je het half miljoen slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen kan herdenken. Tegelijk is de Westhoek een warme, gastvrije regio, vol prachtige landschappen. Je kan Ieper best te voet verkennen. Het gebied errond ontdek je per fiets, scooter, minibus...
Onze tips:
- Biercafé Sint-Arnoldus: Deze unieke kroeg in de Menenstraat serveert maar liefst 25 verschillende bieren van het vat.
Charleroi, de hoofdstad van dynamiek
Charleroi is een stad met duizend facetten en tegelijkertijd bourgeois en industrieel, gek en goedmoedig, bohemien en trendy, naar het beeld van de bewoners en culturele actoren. Het is de bakermat van het ongewone, waar alternatieve teelt vruchtbare grond heeft gevonden. De oude industrieën worden de achtergrond voor kunstenaars, de trieste muren worden gigantische doeken voor straatkunstenaars, de terrils klimmen omhoog, de ring wordt gefotografeerd en de metro wordt een toeristisch voertuig.
Net als industriële steden als Liverpool, Birmingham, Bilbao en Metz, die gekozen hebben voor een stadsvernieuwingsbeleid waarin cultuur een beslissende rol heeft gespeeld, ondergaat Charleroi een metamorfose. Morgen zal ze anders en onvermijdelijk zijn.
Eupen, de hoofdstad van de natuur
Eupen is de hoofdstad van Oost-België, de Oostkantons. Eupen ligt op het kruispunt van de Romaanse en Germaanse cultuur. De stad wordt gekenmerkt door haar meertaligheid, maar ook door een rijke levensstijl. De stad Eupen werd gespaard door de oorlog en beschikt over een prachtige bouwkundig erfgoed uit de 18de en 19de eeuw. Omgeven door bossen ligt Eupen tevens op de grens van een uitzonderlijk moerasgebied: de Hoge Venen. Het “Hertogenwald” (Hertogenwoud), de veengronden van het natuurpark van de Hoge Venen en de dam van de Vesdervallei maken van Eupen een uitzonderlijke locatie die het ontdekken waard is.
Tal van musea zoals het chocolademuseum, het IKOB museum voor hedendaagse kunst, en het historische museum van de stad Eupen wachten op je bezoek. Wandelaars en fietsers hebben er een ruime keuzemogelijkheid dankzij een groot routenetwerk met aangelegde paden waaronder de RAVeL. De stad aan de Vesder die ooit rijk was dankzij de textielindustrie beschikt over weelderige burgerij- en patriciërshuizen. Het nieuwe stadscentrum met zijn gastvrije pleintjes en talloze terrassen leent zich perfect om rond te kuieren. Fijnproevers waarderen beslist de culinaire rijkdommen van de streek. Geniet van de levenskwaliteit die de stad Eupen je aanbiedt.
Luik, de hippe bestemming
De derde dichtstbevolkte stad van België ligt op slechts een uurtje van Brussel met de trein, en is perfect voor een weekendje weg. Wanneer je met de trein het station van Luik-Guillemins binnenrijdt, is het eerste wat je ziet het hypermoderne treinstation van de Spaanse architect Calatrava. Luik telt heel wat historische gebouwen die in de voorbije jaren uitgebreid gerenoveerd zijn, zoals het beroemde Opéra Royal de Wallonie, het Théâtre de Liège, het museum Grand Curtius met zijn indrukwekkende collectie kunstvoorwerpen, het schitterende kunstmuseum La Boverie dat een partnerschap heeft met het Parijse Louvre, en het volkskundig museum Musée de la Vie Wallonne, die allemaal getuigen van de culturele diversiteit van Luik. Ook enkele opvallende nieuwe gebouwen zijn een vermelding waard: de Tour Paradis, het winkelcentrum La Mediacité dat ontworpen werd door Ron Arad, het Design Station of Wallonia, de hangbrug 'Passerelle La Belle Liégeoise' over de Maas, enzovoort. Het is duidelijk dat de stad in de voorbije decennia een dramatische vernieuwingsronde heeft ondergaan.
Overblijfselen van de Luikse geschiedenis vind je in de oude Citadel, die bovendien een panoramisch zicht biedt op de stad, en in het Archeoforum onder de Place Saint-Lambert. Luik heeft ook een uitgebreide winkelzone, met tal van chique en trendy boetiekjes, designwinkels, cafés en brasserie-restaurants, waar je niet alleen kunt proeven van de overheerlijke typische gerechten, maar ook van de warme Luikse gastvrijheid! Of huur eens een halve dag een fiets of een step, om Luik op een totaal andere manier te ontdekken? De bekendste trekpleister van Luik zijn de lange trappen van Montagne de Bueren. Eens je de meer dan 400 treden hebt overwonnen, word je beloond met een prachtig panorama op de stad. Een uitdaging die zeker de moeite waard is! De stad bevindt zich aan de oevers van de Maas, die de stad in twee splitst. Outremeuse, of ‘ het gebied voorbij de Maas’, is het meer creatieve en folklorische gedeelte van de stad. De belangrijkste folklorische figuur is Tchantches, een marionet die het rebelse maar goedgemutste karakter van Luik weerspiegelt. Ontdek het poppentheater in de Musée de Tchantches en kom meer te weten over de geschiedenis van Outremeuse met de hulp van Tchantches en zijn vrouw Nanèsse.
Onze tips:
- GASTRONOMIE Iedere hap is een avontuur bij Mandibule en Roue Libre, een gezellige bistro waar eigenaar en chef Fabien Henrard zijn klanten aanmoedigt om een kijkje in de keuken te nemen en hun eigen vinylplaten op te zetten tijdens de maaltijd. Proef de overheerlijke typische Luikse keuken in de warme sfeer van Le Bistrot d’en Face en La Maison du Pèkèt.
- SHOP Vergeet de winkelketens en zoek daarentegen de vele antiekmarktjes op voor een echte Luikse shopervaring. Iedere zondagochtend vind je op de linkeroever van de Maas La Batte, België’s oudste openluchtmarkt. Probeer ook de Saint-Pholien markt, deze vind je iedere vrijdagochtend op de Boulevard de la Constitution.
- LATER Feesten tot in de vroege uurtjes kan in een van de vele bars en cafés van de wijk Le Carré.
Louvain-la-Neuve, de hoofdstad van vernieuwing
Ottignies-Louvain-la-Neuve ligt in het hartje van Waals-Brabant op 30 minuten van Brussel en telt twee stadscentra. Ottignies is de gemeente van de Université Catholique de Louvain die zich verrijkte met culturele en toeristische pareltjes door de bouw van de nieuwe stad: Louvain-la-Neuve. Die nieuwe stad is harmonieus in de omgeving geïntegreerd. Als echte universiteitsstad werd Louvain-la-Neuve van in het begin ontworpen naar het model van de Italiaanse middeleeuwse steden, met de bedoeling om ze voor iedereen toegankelijk te maken. Dat levert voor de voetgangers een stadscentrum op mensenmaat op dat alle faciliteiten van een stad biedt en dat tegelijkertijd ongelofelijk gezellig en sfeervol is. Louvain-la-Neuve biedt ook tal van toeristische bezienswaardigheden zoals het Musée Hergé en het Musée L (universitair museum – heropening in de herfst van 2017), kunstwerken op elke hoek van de straat, parken waar het leuk is om in rond te slenteren, een bos van 220 hectare met een natuurreservaat en tal van paden, restaurants en cafés, …
Een uniek voorbeeld van stadsontwikkeling waarbij landelijke charme wordt gecombineerd met alle voordelen van een moderne stad! Als toeristische trekpleister is Louvain-la-Neuve een nieuwe stad die constant aan het veranderen is, met stedelijke projecten die uitnodigen om een kijkje te komen nemen.
Bergen, de hoofdstad van cultuur
In 2015 werd Bergen (Mons) uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Dankzij de vele culturele voorzieningen kwam niet enkel de stad Bergen, maar ook de hele regio errond in de schijnwerpers te staan. Maar in Bergen is de verandering toch het meest opvallend. De stad heeft sindsdien namelijk maar liefst 5 musea geopend… Culture is here! De stad Bergen ontving voor “Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa” zo’n 2.200.000 bezoekers en heeft daardoor op cultureel vlak een deskundigheid verworven om ‘u’ tegen te zeggen. Voortaan stelt Bergen ook een waaier aan mogelijkheden voor om er je vakantie door te brengen met een gevarieerd aanbod voor elk publiek. Wacht niet langer en kom onze sites en internationaal bekende musea verkennen of kom ons cultureel programma met vele theater- of dansspektakels bewonderen, en vergeet niet naar een van de vele concerten te gaan luisteren.
Verdiep je in het aanbod van een van onze sites en musea, zoals de Artotheek, het Huis Losseau, het BAM, het Belfort, het Mundaneum, het Mons Memorial Museum, het museum van de Doudou, het museum François Duesberg, het Regionaal Museum voor Natuurwetenschappen, het museum Silex’s (Bergen), de site van Le Grand-Hornu (Boussu), het Pass, een wetenschappelijk avonturenpark (Frameries), de Huizen van Van Gogh (Cuesmes en Wasmes) en het Museum van de Kermis en de Oude Herinneringen (Saint-Ghislain), om maar enkele voorbeelden op te noemen. Om het nog even over architectuur en design te hebben, vermelden we nog het Centre du Design (Bergen) of stedelijke projecten, zoals het MICX (Bergen), ontworpen door de architect Daniel Liebeskind of nog het nieuwe stationsproject in Bergen, naar een ontwerp van Santiago Calatrava.
Onze tips:
- GASTRONOMIE Sinds zijn deelname aan de Franse versie van de televisiereeks Top Chef is Jean-Philippe Watteyne beroemd in Bergen. Daarnaast is hij het brein achter iCook, een van Bergens populairste restaurants.
- SHOP De officiële souvenirswinkel visitMons (Grand-Place 22) is de ideale locatie om souvenirs en lokale artisanale producten te kopen. Je vindt er ook verschillende boeken over Bergen en omgeving. Een winkeltje met voor elk wat wils.
- UIT Cuba'R een kelderbar met Cubaanse muziek, dranken en sigaren.
Namen, de hoofdstad van Wallonië
Namen, dochter van het water, is een stad met een immense charme. In het centrum dat deels voetgangerszone is, kuier je langs de winkels of het water. Het stadscentrum met zijn oude wijken biedt echter vooral plekjes met een onmiskenbaar cachet!
Namen (Namur) is de hoofdstad van Wallonië, het zuidelijke deel van België. Geniet van een wandeling door het 18e-eeuwse stadscentrum of de Citadel, een van Europa’s meest impressionante forten. Gun daarna je voeten wat rust op een romantische boottocht op de Samber en Maas. De stad is namelijk netjes ingenesteld langs de kruising van beide rivieren waardoor deze het beste invalspunt is om de regio per boottocht te ontdekken. Ga je liever op een meer avontuurlijke ontdekkingstocht? Namen is de toegangspoort tot verschillende wandeltochten in de Belgische Ardennen, een uitgebreid bosgebied geroemd voor haar prachtige landschappen en rotsheuvels.
Onze tips:
- GASTRONOMIE Le Grill des Tanneurs bevindt zich op de eerste verdieping van het Hôtel des Tanneurs in Namur en biedt u een gulle keuken. Vleesgerechten gegrild op houtvuur, vis, salades en rauwkost, specialiteiten en streekgerechten. Al 20 jaar een weergaloos succes.
- SHOP b.d.Librairie verkoopt al 18 jaar lang een befaamde Belgische kunstvorm: de strip.
- LATER Exterieur Nuit Uitstekende plek voor Belgische bieren en Franse wijnen. Open tot 23u.
Doornik, de hoofstad van uitzichten
Met haar 2000 jaar geschiedenis is Doornik de oudste stad van België. De twee meest indrukwekkende bouwwerken? Het belfort en de kathedraal, twee keer UNESCO werelderfgoed. Maar dat is niet alles! De stad herbergt nog vele andere architecturale schatten, die gemakkelijk te voet te ontdekken zijn: huizen in romaanse, gotische en Lodewijk XIV-stijl, het museum voor Schone Kunsten in art nouveau-stijl, waar je overigens een erg waardevolle collectie impressionisme vindt. De grootste troef van deze stad: een sfeer van convivialiteit, die te danken is aan de kleinschaligheid. Je kan langs de scheldekaaien wandelen, of een van de routes volgen die de dienst voor toerisme voorstelt, de lokale specialiteiten proeven zoals artisanale bieren, Belgische frietjes, konijn op Doornikse wijze, Clovistaart. En, waarom niet: samen met de inwoners deelnemen aan een van de vele festiviteiten.
Oostende, Trendy en werelds
Oostende is een wereldstad aan zee, met een strandlijn van bijna 9km die uitnodigen tot zonnebaden of een verfrissende duik in de Noordzee. Behalve je amuseren aan het strand, kan je ook langs de promenade met haar vele winkeltjes, bars en restaurants struinen. Oostende is een wereldse havenstad met een jachthaven, luchthaven en meer dan 50 hotels. Bezoekers zullen versteld staan van wat er allemaal te zien en te doen valt. Het hele jaar door vinden er verschillende activiteiten plaats: Oostende voor Anker, Theater aan zee, Sfeer in het park, de kerstmarkt met een gigantische schaatsbaan en het carnavalsweekend met het Bal Rat Mort. Een van Oostende’s minder gekende hoofdattracties is gastronomie. Waar kan je immers beter van visgerechten genieten dan aan zee. Je vindt er dan ook talrijke restaurants, gaande van exclusieve hot spots tot gezellige bistro’s. De plaatselijke specialiteiten zijn zeetong, garnaalkroketten en tomaat-garnaal. ’s Avonds vind je er vertier in de vele bars, clubs en cinema’s.
Onze tips:
- GASTRONOMIE Liefhebbers van traditie kunnen van September tot April smullen van mosselen op de drukke De Mosselbeurs met meer dan een dozijn aan kookstijlen. Van de basisformule tot op zijn Thais met gekruide kokosnoot, curry en koriander. Je kan ook naar de Ostend Queen, waar je je op een cruiseschip waant met een excellente keuze aan zeevruchten.
- SHOP Lokale delicatessen vind je terug op de markt van het Wapenplein iedere maandag, donderdag en zaterdag.
- UIT Kies uit meer dan 500 biersoorten en 50 jenevervariëteiten in Café Botteltje of laat je gaan op de dansvloer bij Tao Bar.
Actueel weer in Brussel
Ontdek onze bestemmingen
FAQ
Online inchecken is heel eenvoudig. Nadat je je boekingsbevestiging hebt ontvangen, kun je dit formulier invullen.
Op onze vluchten binnen Europa kun je aan boord een grote selectie aan snacks, sandwiches en drankjes kopen. Op langere vluchten naar Noord-Amerika, Centraal- of Zuid-Afrika serveren wij je een uitgebalanceerde maaltijd aan boord.
De afmetingen van handbagage mogen 55 cm x 40 cm x 23 cm zijn, met een maximaal gewicht van 8 kg. In Economy Class zijn twee stuks handbagage toegestaan. Meer informatie over onze handbagageregels vind je hier.
Nee, tijdens de vlucht kun je je mobiele apparaten, zoals telefoons en tablets, alleen in de vliegtuigmodus gebruiken.
Op brusselsairlines.com kun je vluchten boeken van België naar Brussel op de volgende dagen: zondag, maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag.
Als je vlucht is uitgevallen, boeken wij alle passagiers van die vlucht automatisch om. Je nieuwe vlucht staat dan vermeld bij "Mijn boekingen". Onze Brussels Chat Assistent Charlie staat je 24 uur per dag met raad en daad terzijde.
Vrije bagage is bagage die je mee mag nemen zonder extra kosten. Afmetingen, gewicht en aantal stuks zijn daarbij afhankelijk van de reisklasse die je hebt geboekt, je bestemming en je status van frequente reiziger.
In onze Premium Economy Class wordt je tijdens lange vluchten extra comfort geboden. Zo zit je in een bredere stoel waarvan de rugleuning meer verstelmogelijkheden heeft. Dankzij deze en andere voordelen bereik je uitgerust je bestemming.